2022 is het jaar waarin het landelijke Investor Readiness Program (IRP) start. Alle ROM’s van Nederland werken hierbij samen.

In het IRP wordt een startup tien weken lang begeleid naar een goed onderbouwde financieringsaanvraag. Dit gebeurt in een groep met andere ondernemers, die uit heel Nederland komen. Het programma bevat vijf plenaire bijeenkomsten, vooralsnog digitaal. Daarnaast krijgt iedere startup een persoonlijke begeleider die wekelijks met de ondernemer spart over de vorderingen.

Ondernemers leren hoe financiers en investeerders naar een businesscase kijken. Ze gaan zelf actief informatie verzamelen die ze nodig hebben om een kansrijke financierings- of investeringsaanvraag op te stellen. Ook krijgen ze een volledig beeld van de mogelijkheden die vroege fase financieringsbronnen bieden.

Een aantal ROM’s draaien dit zeer succesvolle programma al enkele jaren op regionaal niveau. Vorig jaar hebben de bedenkers van het programma, samen met alle ROM’s, een aanvraag gedaan voor de One Single Hub regeling, een subsidieregeling waarmee een acceleratieprogramma kan worden opgeschaald. Het resultaat hiervan gaat dus in 2022 in ‘première’.

Innovatieve ondernemers met een concrete financieringsvraag kunnen zich aanmelden voor het IRP bij de ROM in hun regio.